GAMERnapló

Keresés
The Crew (beta) - 2014. augusztus 30.

Bevallom őszintén, hogy már nagyon régóta nem volt autós játék ami igazán, de igazán tetszett volna. Jöttek sorozatban legyártott Need for Speedek amikben már annyira kevés volt a fantázia, hogy új címet már nem is tudtak nekik adni és a régi részek címei köszöntek vissza a futószalagról. Igaz a Rivals-hoz még nem volt szerencsém, de amennyit a Most Wanteddel játszottam nem is nagyon töröm érte magam, hogy közelebbről megnézzem. A sokak által szidott The Run nekem kifejezetten tetszett, leszámítva a túlzottan erőltetett Quicktime eventeket.

Szóval autós fronton már úgy tűnik nem lehet újat alkotni, vagy mégis? Kell egyáltalán újat alkotni? Bár autós játékokkal mostanában keveset játszom a The Crew mégis érdekelni kezdett. Örültem is, hogy sikerült hozzáférést kapnom a bétához.

A sztori (merthogy van) egy klisés "megölik a testvérünket és minket csuknak rács mögé és aztán 5 év múlva bosszút állhatunk" történet. Ahogy azt az NFS játékokban megszokhattunk jön egy szemrevaló némber akinek a jóvoltából a seggünk alá kerül egy verda és már mehet is a verseny. Na ez itt is pontosan így történik. Bár már itt is feltűnik, hogy vittek bele kreativitást. Ahogy az lenni szokott pár alap verdából választhatjuk ki a nekünk megfelelőt. Ami nagyon tetszett, hogy nem csak rábökni tudunk, hogy ez jó lesz, hanem elvihetjük egy próbakörre.

Meg nem mondom milyen autók közül lehet választani, de itt nincsenek béna kis csotrogányok. Kezdésnek egy olyan gépet kapunk a seggünk alá ami szinte harapja az aszfaltot. A játékban lévő szabadság itt is megvan. A környéken körözés helyett ami a próbára ki volt jelölve direkt kipróbáltam, hogy mit szólnak ha lelépek a városba, visszadob e a script, de semmi. Mehettem amerre láttam. Hihetetlen szabadságérzete van a játéknak.

Ha már szóba került a szabadság. Hatalmas bejárható területet ígérnek, és ezt meg is kapjuk. Úgy konkrétan Észak Amerikát. Persze nyilván nem olyan részletességgel mint a valóságban (nem valaha jártam-keltem volna arrafelé), kapunk egy elég nagy területet és mehetünk bárhova. Van mindenféle terep, mint egy hatalmas játszótér. Persze a sztori ad nekünk meghatározott pontokat és versenyeket amiket végig kell járnunk mégis olyan sandbox élményt kapunk mint egy GTA-ban.

Ez az élmény pedig keresztezve van elég erősen egy multiplayer vonallal, ami már-már MMO szintre emeli a játékot. Már a béta során anélkül, hogy beléptem volna bármilyen online szerverre belebotlottam játékosokba. Ezekkel a játékosokkal csapatokba verődhetünk és akár coop módban is lehet tolni a versenyeket. Bár én magányos farkasként róttam az utat (ismerős nem játszott idegenekkel meg nem volt kedvem összeállni), de tetszett ez a megoldás. Sokkal élőbbé tette az egészet.

Mert élet az bizony van. Az utcán a forgalom, a járókelők mind életszerűen viselkednek. Ha őrült módjára vezetünk odakiabálnak nekünk, de az autó elől elugrálni is egész meggyőzően tudnak. Ha olyan terepen megyünk ahol építkezés van munkagépeket kell kerülgetni, vagy épp ha nagy a forgalom akkor a dugót kell kerülgetni. Röviden, minden él és mozog.

A verdánkat már az első perctől kezdve testre szabhatjuk. Bár túl sok lehetőségünk nincs az elején. A versenyek során darabonként szedhetjük össze az újabbnál újabb alkatrészeket. De már egy kis festéssel és matricázással is egyedibbé lehet varázsolni. Ez az amit a Most Wantedben nagyon elrontottak. Autókázz és találd meg a csak úgy ott heverő verdát és a tiéd. Persze itt is lesznek megtalálható dolgok, ha a trailernek lehet hinni. De itt elfekvőben lévő alkatrészeket guberálhatunk össze amiből szerelhetünk magunknak össze saját verdát. Ez így valahogy azért jobban hangzik. A szerelés pedig baromi látványos. Ha valamelyik alkatrészt szeretnénk állítani a szemünk láttára repül szét a verda majd újra össze. Az autónk egyébként sérül is és a garázsban költhetünk javításra. Ez egyébként elég jópofán van megoldva. Ha már rommá törtük autókázás során akkor a hölgy a rádióban megjegyzi, hogy a kocsink egy roncs és irány a garázs megjavítani. A rádión történő eszmecsere egyébként sokat hozzáad az élményhez. Ha egy versenyre kell mennünk épp akkor is nyaggatnak minket, emberünk pedig visszaszól valamit.

A szerelésen és festegetésen túl mi is fejlődhetünk. Perkek formájában finomhangolhatjuk a vezetési stílusunkat. Ez amolyan rpg-hez hasonló talent rendszer, pontokat oszthatunk szét. Nem mondom, hogy nagyon szükség van erre, de ártani nemigen fog.

Idővel több kocsink is lesz amiket szerelgethetünk különféle terepekre. Bár ezt a bétában nem volt alkalmam megtapasztalni. De a trailer elég meggyőzően mutatja be milyen sok lehetőségünk is van ilyen téren.

Maguk a küldetések sem tűnnek unalmasnak. Volt például, hogy nem versenyezni kellett, csak fejre állítani a kocsiját amolyan üzenet gyanánt. Szabad autókázás közben is belefuthatunk amolyan mini feladatokba. Szlalomozhatunk, ugrathatunk.

Összességében az egész játék hangulata, a szabadság, a testre szabhatóság és a megvalósítás elég jól egyben van. Még kidolgozott műszerfal nézetet is kapunk ami manapság elég ritka. Bár én inkább a külső nézetet preferálom. A grafikára én azt mondanám, hogy elég szép. Bár nem állejtős egy autós játéknak tökéletesen megfelel. Bár a pc-n a 30 fps frame limit engem picit zavart, de állítólag ez a végleges verzióban már nem lesz.

Engem a béta nagyon meggyőzött. Előbb vagy utóbb biztos be fogok rá ruházni. Biztos vagyok benne, hogy nagy siker lesz és remélem ezzel a sikerrel az EA is végre felköti a gatyáját és a következő Need For Speedet rendesen odateszi majd. De addig a The Crew lesz esélyesen a legjobb arcade autós játék a boltok polcain.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »