Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/n4f/public_html/gamernaplo/php/connect.php on line 3
GAMERnapló - SkySaga - alfa

GAMERnapló

Keresés
SkySaga - alfa - 2015. február 14.

A SkySaga egy (mérsékelten) nyílt világú, online, craftolós, felfedezős, rpg kalandjáték ami mindezeken felül free to play is lesz ha megjelenik. Jelenleg zárt alfa fázisban van és nekem is csak egy rövid ideig van alkalmam kipróbálni (február 19). Bár ebben a fázisban még korai a végső játékra bármilyen következtetést is levonni gondoltam leírom a tapasztaltaimat.

A Minecraft egész egyedi stílusa és játékmenete rengeteg játékkészítőt megihletett, hogy elkészítsék a saját, már annyira nem egyedi kockákból épített világukat. A SkySaga is Minecraft alapokra épít, de most először érzem azt, hogy ez nem egy másolat akar lenni ami meglovagolja az előd népszerűségét, hanem egy teljesen új játékélményt nyújtó alkotás aminek alapja az előbb említett kockákból építkező világszeméletet viszi tovább.

A játék kezdetén egy lebegő szigeten indulunk. Ez a mi kis birodalmunk ami egy kicsit még ütött-kopott de legalább a miénk. Van némi kibányászható nyersanyagunk és pár eszköz amiknek funkcióira hamar rájövünk, egyik-másik javításra is szorul. Kint egy léghajó megrongálódott roncsait tákolhatjuk össze, ennek csak akkor van igazán szerepe ha barátokkal együtt játsszuk a játékot. Mivel ezzel a járművel látogathatjuk meg egymás kis szigetét.

Az igazán hasznos cuccokat a pincénkben található barlang rejti. Itt találunk egy szerkezetet ami a megfelelő nyersanyagból egy kockát állít elő, ez a kocka pedig amolyan kulcsként szolgál egy dimenziókapuhoz ami egy másik lebegő világba visz át minket. Ez a világ valamivel nagyobb sziget mint a miénk. Tele felfedezni való dologgal, meg ellenséggel. Előre nem tudhatjuk mi vár ránk a teleport másik oldalán. Egy ilyen ugrás után találkozhatunk hegyvidékes tájjal, mászhatunk meg őrtornyokat, bányászhatunk barlangokban, vagy bevehetünk akár egy egész várat is. Ez utóbbiban elég jól felfegyverzett katonákat találunk így velük érdemes csak akkor felvenni a harcot ha már mi is rendelkezünk megfelelő harcászati segédeszközzel. Egyelőre sok változatosság nincs a teleport másik oldalán, de már most többféle kulcs van ami elképzelhető, hogy más-más típusú világokba vezet és ez még csak a játék alfa verziója.

A cuccok pakolgatása, a hátizsákunk és az eszközhasználat egész jól el lett találva, bár az elején szokni kell. 1-től 4-es billentyűig pakolhatunk be használható cuccokat. Ez talán lehetne több is, mert néha ha nincs valami a kezünk ügyében meg kell állnunk kiszedni a hátizsákunkból. Viszont ami nagyon jól ki van találva, hogy jobb és bal kezünkbe is tehetünk egy használható cuccot. Harc esetén ez lehet pajzs és kard, de a bányákban való bóklászás is sokkal kényelmesebb ha egyik kezünkben egy fáklyával látjuk is, hogy merre megyünk.

Persze óvatosan kell bóklásznunk a sötétben mert előfordulhat, hogy összefutunk egy vadállattal ami az adott barlangot lakja. Érdemes a fáklya csákány mellé bekészíteni egy fáklya kard összeállítást is ha leereszkedünk a mélységbe. Persze a világítást pakolhatjuk a falakra is, de felesleges elszórni őket hiszen a kezünkben mindig ott lehet, így nincs szükség teljesen körbevilágítani a barlangot.

A játék elég erőteljesen épít arra, hogy kalandozásainkat ne egyedül végezzük. Nekem a társasággal való játékot sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, lévén, hogy a zárt alfa tesztre csak egymagam sikerült bejutni. De akkor sem kell magányosan csatangolnunk, ha egymagunk vágunk neki a kalandnak. Előfordulhat ugyanis, hogy mást is erre a világra sodor a teleportkapuja (elég sűrűn előfordul, kb mindig). Ez persze klassz dolog is lehet, hiszen nem kell egyedül megküzdenünk a világban ránk támadó veszélyekkel. Sőt, néha ilyen esetben a veszélyeknek már csak elszórt nyomait találhatjuk. Viszont egy nagy hátulütője, hogy a ládákba rejtett kincseknek is már csak a hűlt helyét találjuk, meg esetleg egy vidáman elvonuló másik játékost.

Ilyen ládák vadászása a játék egyik legizgalmasabb része. Persze ha egy zárt ládát találunk (ha a láda messziről láthatóan nyitva van, akkor már üres, ha zárva akkor van benne valami) még akkor is van rá esély, hogy a jobb cuccokat már kiszedték belőle és csak a kevésbé értékes dolgokat hagyták meg nekünk. Ezekhez a ládákhoz egyébként sok esetben harc útján tudunk hozzájutni, mert a hozzájuk vezető utat banditák, harcosok és egyéb nem túl barátságos lények szegélyezik. De akadt olyan kincs is amihez hidat, kellett építeni, hogy hozzá lehessen jutni. A világ kijáratát képező teleportkapu is elég jól van őrizve, de ott találhatók a legjobban megrakott ládák is.

Azért vigyázni kell néha belemegyünk e egy harcba. Volt szerencsém (szerencsétlenségem) egy kastélyba való besurranás alkalmával nagyon megdögleni. Ilyenkor cuccunk szétszóródik (kivéve az ami be volt készítve a kezünk ügyébe) mi pedig választhatunk, hogy újra nekiesünk a támadásnak, vagy vesztesként kullogunk vissza kicsiny szigetünkre. Újraéledni viszont csak akkor van lehetőségünk ha rendelkezünk ehhez szükséges "jeggyel", ha ez nincs akkor mehetünk haza. Viszont ha más feldobja a bakancsot az ő általa elejtett cuccokat is össze tudjuk szedni. Na igen, van előnye is annak ha valaki abban a világban bóklászik mint mi.

Szóval cuccokat tudunk szerezni ládából, vadászatból, bányászat útján, de vághatunk fát is, szétverhetünk különböző tárgyakat. A vázák szétverésével például valamilyen pénzt kapunk, ami a játék fizetőeszköze lehet, de ennek hasznát még nem nagyon sikerült kiderítenem. Egyelőre úgy néz ki semmilyen bolt nincs a játékban. 

Na de mit lehet kezdeni a szerzett cuccokkal?

Megfelelő nyersanyagokból kézzel is tudunk készíteni eszközöket, mint például egy egyszerűbb kőbaltát. Ezzel bányászhatunk, fát vághatunk, szóval hasznos. Viszont a fém megmunkálásához és egyéb eszközök készítéséhez már segítség kell. De szerencsére építhetünk munkapadot, kohót és üllőt. Ezek segítségével pedig sok hasznos eszközt, fegyvert vagy akár páncélt is készíthetünk. A készíthető cuccok listája az elején nem túl hosszú, de a kalandok során találhatunk recepteket amivel bővíthetjük ezt.

Nekem nem volt alkalmam túl sok mindent kioldani még lévén, hogy a tervrajzok használata szinthez van kötve amit még nem sikerült elérnem. Azért látszik már így is, hogy van mit gyűjtögetni a játékban. Nem is beszélve arról, hogy aki szeret legózni az gyűjtögethet nyersanyagokat és építgetheti a saját kis otthonát. Amit tuti nem fog senki szétbarmolni hiszen a lebegő szigetre nem juthat el más csak a barátaink.

De nem csupán cuccokat és pénzt gyűjthetünk a játékban. Ahogy írtam van szintlépés amit a folyamatosan szerezhető tapasztalati pontokkal érhetünk el. Ehhez pedig segítségünkre van egy folyamatosan bővülő tennivaló lista. Ezek a tennivalók több csoportra vannak szétosztva. Felfedezés, harc, bányászat, craftolás stb. Többnyire olyan dolgokra kell gondolni mint az rpg játékokban egy quest. Szerezz ebből ennyit, készíts egy ezt, vagy azt. Nálam az összes kép jobb szélén ott villog egy ilyen tennivaló amit épp beállítottam, hogy követni szeretném. Ez nálam most az lenne, hogy 10 szövetet kell szereznem oly módon, hogy szétverek tárgyakat. Ilyen feladatból van bőven, kategóriánként egyszerre három és ahogy megcsinálunk egyet már kapunk is helyette automatikusan egy másikat.

Bár ahogy az elején írtam túl sok következtetést egy alfa verzió alapján nem lehet. Főleg úgy, hogy a játék free to play modellt fog alkalmazni és még egyelőre nem látni, hogy mennyire fogja ez azokat a játékosokat érzékenyen érinteni akik nem akarnak egy csomó pénzt belekölteni. Részemről azt tartanám jónak, ha a játékbeli fizetőeszközt lehetne valódi pénzért megvenni. Így aki farmol lelkesen az meg tudjon venni bármit. Sajnos erre elég kevés az esély. Rengeteg helyre lehet felhúzni olyan falakat amibe ütközve az ember már nem jut tovább. Az egyik ilyenbe már bele is futottam. Kibányásztam az összes kulcshoz szükséges nyersanyagot kis szigetemen. Így ha ezekből mind kulcsot csinálok és az elfogy akkor onnantól kezdve csak a szigeten tevékenykedhetek.

Persze sok dolog még nagyon korlátozott, pvp aréna is csak egy bizonyos időpontban lesz elérhető. Nem is igen tudom azt tesztelni, de jó tudni, hogy van.

A végkövetkeztetésem az lenne, hogy a játék alapjában véve már most nagyon addiktív és beszippant. Megvan benne az a plusz ami miatt nem lehet rá azt mondani, hogy egy Minecraft koppintás pedig a legtöbb elem onnan lett átemelve. Maga a hangulata is nagyon jó. A rajzfilmes képi világot remek hangulatot teremtő, nem túl agresszív zenei háttér teszi tökéletessé. Bár kicsit még optimalizálatlan, maximum grafikán fele annyi fps-el sem fut mint a Battlefield 4, bár az optimalizálatlanságot felhozni egy alfa tesztnél szerintem felesleges. Minőségi munka, egyedül a free to play miatt lehet aggódni.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »