GAMERnapló

Keresés
Gun Monkeys - 2013. július 26.

Ha valaki esetleg azon aggódna, hogy egy napon az energiaforrásaink kifogynának azoknak üzenem, hogy nem kell pánikba esni! Új és teljesen ingyenes energiaforrás várja az emberiséget, az egyetlen dolog mit tennünk kell érte, hogy elutazunk a jövőbe. Viszont a jövő nem olyan fényes mint ahogy azt egy Delorean szélvédőjén keresztül láttuk valamikor. A jövő tele van éles dolgokkal és felrobbanó dolgokkal. Embereket küldeni oda tehát túl költséges lenne. A majom, az viszont sokkal olcsóbb.

A Gun Monkeys egy öltetes indie, multiplayer, platformer játék ahol felfegyverzett majmok energiakockákat gyűjtögetnek és közben cafatokra lövik és robbantják egymást. Elég érdekesen hangzik, higgyétek el marha jó.

A menü és a kezelőfelület egész letisztult és nincs semmilyen sallang. Láthatjuk rajta az eddig elért eredményeinket és a lóvét amit eddig kerestünk. Az oldal tetején pedig ott virít az a néhány menüpont amire szükség van.

A myTeam_ menüpontban belőhetjük majmócánk színét, és vehetünk neki különböző perkeket. Ez utóbbi az egyetlen dolog amire a játékban megszerzett pénzt költhetjük. Merthogy az energiaipar egész jó üzlet. Viszont vigyázni kell ám, mert nem mi vagyunk ám az egyetlenek ebben a bizniszben. Kis apróságok ezek egyébként, pár százalékkal erősebb lövés, ügyesebb mozgás. Egész gyorsan megszerezhetők az olcsóbbak, de a drágák sem teszik az ember majmát legyőzhetetlenné.

Az első dolog amibe érdemes beleugrani az egy tutorial. Nem kell semmi nagy dologra számítani, kapunk egy kis ízelítőt az irányításból és, hogy miket tudunk a játékban művelni. Nyilván a címből adódik, hogy van egy fegyverünk ... jó nagy fegyverünk, tudunk menni jobbra, ballra, ugrani, dupla ugrást csinálni és falon ugrálni, létrát mászni, és végül de nem utolsó sorban bombát letenni. Ez utóbbit mintha nem tudná mindenki, mert akadt olyan aki nem használta, lehet kihagyta a tutorialt, a kis buta.
De nem csak az irányítást tapasztalhatjuk ki, de kapunk egy jó adagot a játék hangulatából is. Kapunk egy narrátort Kevin Eldon személyében aki egy angol humorista színész. Tipikus angol akcentus. A hangját pedig nem csak itt, de a játék közben is megkapjuk. Biztat minket, hogy lőjük szét az ellenfél majmát és hasonlók, jópofa. Akit ez idegesít persze az a beállításoknál kikapcsolhatja.

Ha túl vagyunk a tutorialon az első dolog amit utána tenni fogunk. Nem még nem a játék, megyünk és átállítjuk az alapértelmezett irányítást. Az ASDW billentyűk még rendben vannak, de hogy a lövést az E betűre pakolták az elég kényelmetlen. Persze van olyan ismerősöm aki azt állítja, hogy tök jó így és hamar megszokható, de az értelmes emberek átállítják. Ami jó hír, hogy támogat kontrollert is úgyhogy azt is belőhetjük. Itt jegyezném meg, hogy a játék nem csak online multiplayert tartalmaz, akár egy gépen, egy billentyűzetről, vagy több kontrollerrel is lehet játszani ketten.

Grafikai beállításokat is felturbózhatjuk, persze nem ultra realisztikus kinézetet kapunk ahol a majmok minden szőrszála látszik, de a játék egész jó fizikával rendelkezik, a robbanások és kis nyomik véres halála egész jól mutat. Nem is beszélve a bullet time effektekről.

Na most hogy már nem kap az ember semmilyen súlyos ortopédiai betegséget aminek latin neve van, mert az irányítás kézre áll végre. Mehetünk és gyűjthetjük az energiát és lőhetjük-robbanthatjuk cafatokra a többiek majmát. Az egyedüli probléma, hogy sokszor ez a látvány fogad minket:

A szerverek mondhatni nem hemzsegnek a játékosoktól. Az egyik megoldás amit a fejlesztők ennek orvoslására tettek az "idle mode". Ez lényegében annyi, hogy megnyomod és a játék teljes képernyős módból átvált ablakba, a zene pedig elhallgat. Letehetjük a háttérbe és ha valaki belép aki szintén játszana akkor egy hangjelzést kapunk. Ötletes és működik.

A másik megoldás, ami már sokkal eredményesebb is lehet az pedig a játék árszabása. A kezdeti árcédulát (ami ha jól tudom 8-10 dollár vagy euró volt) lecserélték 4.49 euróra ami azért nem rossz árcsökkenés, de ezzel még nincs vége. Ha megveszi valaki a játékot akkor nem egy hanem két példányt kap belőle. Nem vásárolható csak egyetlen egy! Elég kockázatos olyan játékkal kijönni manapság ami csak multiplayer részt tartalmaz és sokan bele is buknak. Viszont amit ennek elkerülése felé tettek a készítők az mindenképp példaértékű.
Akik pedig korábban megvették a játékot azok is megkapják az extra példányt természetesen. Erről itt olvashat bővebben akit érdekel.

Maga a játékmenet elég egyszerű. A tutorialban elsajátított és megtanult dolgokat hasznosíthatjuk a harcmezőn. Néha könnyebb dolgunk van, néha viszont összefutunk egy harcedzett csimpánzzal aki azért megizzasztja az embert. Ha nem találkozol ilyennel akkor te vagy az!
Van egy tégely ahol a majmok testet öltenek, ide kell gyűjteni az energiakockákat. Ezek véletlenszerűen jelennek meg a levegőben, egyszerre 3 lehet nálunk, ha meghalunk elveszítünk őket, ez ellenfél pedig energiát nyer vele. Az új emberszabású átküldése is erőforrást fogyaszt, így jobb nem meghalni. A harc 1v1 zajlik és mindig ugyanaz a feladat, gyűjtsd össze, öld meg és maradj életben! Ez utóbbi néha kifejezetten nehéz.

A pályák teljesen véletlenszerűen vannak generálva (legalábbis úgy tűnik) és mondhatjuk rá, hogy egész változatosak. Néha kisebb a gravitáció, vagy körfűrészekkel van díszítve, van hogy ugrás helyett jetpack-et kapunk a hátunkra és néha esik az eső. A legérdekesebb mégis az volt mikor a narrátor arra figyelmeztet minket, hogy a pálya közepén egy nagy, piros nukleáris töltet pihen és azt nagyon nem jó ötlet szétlőni vagy felrobbantani. Persze aki ellen mentem az rögtön neki is esett mint csokifüggő kisgyerek a húsvéti piros tojásnak. Szóval hamar megtudtuk miért rossz ötlet azt piszkálni.

Azért a random generált pálya néha megszívatja az embert. Ebben az esetben például egy "bazdmeg"-et azért eleresztettem:

Azért ezek az aranyos kis körfűrészek nem forognak állandóan, néha bekapcsol, néha nem. De ha épp forog akkor nem érdemes a közvetlen környezetüktől távol tartózkodni, ha csak nem akarjuk darabolni majmócánkat.

A játék fontos része még a meccs közben véletlen szerűen megjelenő kis doboz amit érdemes összeszedni, mert elég durva cuccok vannak benne. Vagy bitang jó fegyvert kaphatunk, vagy olyan előnyhöz juttathat amivel simán fordíthatjuk a meccs állását. Ilyen például az, hogy megfagyasztjuk az ellenfelet, lefegyverezzük, vagy a doboz hatására minden energiakockát a pályán vonzzunk magunkhoz.

Egyes kritikák azt hozzák fel a játék negatívumaként, hogy kevés tartalom van benne és mindig ugyanazt kell csinálni. Nem tudom ez hosszú távon mennyire lesz szórakoztató, de az eddig eltöltött játékidő remek móka volt. Egyébként ennyi erővel a focit is kritizálhatnánk, mert ott már elég régóta ugyanazt csinálják: sok ember rohangál két kapu között. Vagy a Forma 1-et ahol körbe-körbe mennek az autók órákon keresztül. Itt meg azért mégiscsak majmok lövik egymást és energiakockákat gyűjtenek. Hát mennyivel jobban hangzik már nem?

Végszóként annyit, hogy aki szereti az új és jópofa ötleteket, nem veti meg az 1v1 küzdelmeket és nem zavarja ha majmok brutálisan robbannak cafatokra olykor-olykor azoknak bátran merem ajánlani. Akinek pedig van olyan barátja akit szívesen rommá lőne azoknak pedig kötelező vétel.

A játék elérhető a steam-en: http://store.steampowered.com/app/239450/

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »