GAMERnapló

Keresés
F1 Race Stars - 2014. szeptember 04.

Bár az autós játékok és maga az autósport sosem tartozott a nagy kedvenceim közé (véletlenül mégis valahogy két egymást követő cikk lett autós játékról, van ilyen) a jópofa gokart játékokat mindig szerettem. Bár Nintendos Mario Kartot sosem volt alkalmam játszani lévén, hogy pc játékos vagyok azért jutott erre a platformra is hasonló alkotás.

Az egyik ilyen az F1 Race Stars amit a Codemasters adott ki 2012-ben. Biztos úgy gondolták ha már náluk vannak az F1 játékok jogai kellene valamit alkotni ezen a fronton is. A Codemastars mindig is minőségi autós játékokat gyártott és az F1 rajongók sincsenek kevesen így a siker majdnem, hogy garantált volt, vagy mégsem? Régóta tervezgetem már, hogy írok erről a játékról és most hogy a steamen épp Codemasters leárazás van (ahol többek között ezt a játékot is 75%-al olcsóban meg lehet venni), így gondoltam itt a remek alkalom.

Az egész a jól megszokott gokart alapokra épül. Kis autók, felvehető powerupok, ez utóbbival egymás szívatása és száguldás. Ráadásul mindez Forma 1-es körítéssel. Valódi pilóták nagyfejű változataival. Kinézetre egy nagyon szórakoztató játéknak tűnik, és tényleg az is.

A hangulat és a pályák látványvilága mesés. Tényleg jól néz ki az egész, olyan meseszerű. Az időjárás is nehezíti néha a versenyzők dolgát, hiszen olykor eleredhet az eső ami szép látvány, de jobban oda kell figyelni. A pályákat földrészekre bontva csomagolják. Az alapjáték persze nem tartalmaz mindent, a kanadai, indiai, kínai és európai pályákon csak a DLC-k megvásárlása után mehetünk. Ezek a pályák pedig inkább csak hangulatukban térnek el, meg azokban a dolgokban amiket épp kerülgetni kell. A látványvilágukban igazodnak az adott földrészhez.

De DLC-ben lehet venni különféle hangokat amik az autónkból a verseny során szivárognak. Hogy ennek mi értelme van ne kérdezzétek! Ha a Codemasterst kérdeznénk ők is csak ennyit tudnának mondani: akinek kell megveheti.

Az egész játék meseszerű (tudom ezt már írtam, de nem lehet elégszer elismételni), joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon akkor gyerekeknek készült? Igen is meg nem is. Egyrészről annyira családbarát a cucc, hogy a felvehető poweruppok amikkel egymást lehet szívatni a legkevésbé sem tűnnek úgy, hogy erőszakosak lennének. Kb. mindegyik cucc amit egymásra lőhetünk, vagy csapdaként letehetünk az egy lufi, legdurvább esetben színes kis rakéta, vagy konfettieső. Nem azt mondom, hogy vér kell bele meg leszakadt végtagok, de pár színes lufinál kicsit látványosabb cuccokat is pakolhattak volna bele.

A másik dolog ami miatt nem kifejezetten gyerekjáték az a nehézsége. Ezért kapta anno kb a legtöbb kritikát is. Ez a nehézség pedig nem a hihetetlenül jól leprogramozott AI-nak köszönhető, hanem annak, hogy a poweruppok kiválasztása úgy történik, hogy felveszünk egy csillagot és elkezd pörögni mit is kapunk amit bármikor megállíthatunk. Hogy azt kapjuk el ami nekünk épp kell minimum jedi erő szükségeltetik. A leghasznosabb ilyen cucc pedig a teleport ami csak annyit tesz, hogy jó előre pakol minket a pályán. Így lehetnek utolsókból elsők akár. Na most a gép valahogy feltűnően sokat kap ilyen cuccot és így hiába megyünk akármilyen ügyesen és akármennyire nem tud minket leelőzni senki. A "véletlen" elénk teleportáló AI néha úgy nyom le minket, hogy valójában sosem kellett minket leelőznie.

Szóval lehet a gyereknek lesz megvéve a játék, apa fog vele játszani és a sokadik kör után mondogatja majd a gyerkőcnek, hogy "na majd most, most apa megcsinálja". Anyu meg a konyhából némileg kételkedve, egy félmosollyal az arcán, csak ennyit mond, hogy "nézd csak apu, mindjárt megcsinálja". A gyerek meg nem érti mi van, ő csak színes lufikat akar benne lövöldözni.

Maga az irányítás egyébként elég jó, bár annak idején olvastam olyat, hogy valaki nehezményezte, hogy egy kart játékban miért kell fékezni, szerintem ezzel nincs semmi gond. A pályán egyébként találhatók olyan részek ahol ha fel-fel engedjük a gázkart akkor minden ilyen pumpálással egy töltést pakolunk egy tartályba és ha kiérünk erről a részről akkor a töltetek számától függően kapunk egy turbó löketet. Összesen max hármat tölthetünk rá. Nem mondom, hogy ez annyira hiányozna belőle ha nem lenne, de legalább igyekeztek valamivel feldobni.

Ami viszont igazán jót tesz a játéknak az a lokális multi. Persze lehet neten is tolni, de csak úgy belépve nem nagyon fogunk találni kb senkit. Viszont ha van pár kontroller akkor már mehet is a móka a kanapén ülve akár négyen is.

Bár nem volt túl hosszú leírás, lényegében mindent megemlítettem ami a játékkal kapcsolatban említésre méltó. A hangulat és a látvány nagyon el van találva, a pilóták jópofák, a verseny végén a dobogósok még produkálják is magukat ami néha bugyuta (na jó, mindig), de azért aranyos és szerencsére bármikor el lehet nyomni. Akár társaságban akár egyedül el lehet vele szórakozni, bár utóbbi esetben dühítő néha, hogy lényegében csal a gép, de legalább van mire fogni, ha épp kikapunk. Így vagy úgy, de szórakoztató kis autós játék ez kicsiknek és nagyoknak.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »