Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/n4f/public_html/gamernaplo/php/connect.php on line 3
Dirty Bomb

GAMERnapló

Keresés
Dirty Bomb - 2015. június 09.

A Brink annak idején nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár nem egy rossz játék és a mai napig van egy nagyon apró, de fix játékosbázisa, a bugok és pár átgondolatlan dolog miatt (amikkel egy külön cikket is meg lehetne tölteni) nem igazán volt átütő sikere. Mind a kritikusok mind pedig a játékosok körében elég rosszul szerepelt. A döcögős indulás után pedig nem volt túl sok fejlesztés amivel ezeket orvosolták volna.

A jelenlegi alany viszont a Dirty Bomb ami nem olyan rég lépett nyílt béta fázisba és így elérkezettnek láttam az időt, hogy kapjon itt egy kisebb írást. Már korábban a zárt alfa verzióval is volt alkalmam játszani, de mostanra érte el a játék azt a formáját amire azt lehet mondani, hogy közel van a véglegeshez.

Szóval amit fontos kiemelni: ne legyél pöcs!

Maga a játék ahogy a Brink is, egy csapat alapú fps lövölde, minden összecsapásnál kapunk egy feladatsort. Az egyik csapat dolga az, hogy ezeket teljesítse a másiké, hogy ezt megakadályozza. A feladatok többnyire dolgok felrobbantása, kísérése, vagy egy cucc elcipelése A pontból B pontba. Mondjuk, kísérj egy tankot ami szállít két emp bombát, majd a bombákkal rohanj el valahova és ami ott van robbantsd fel! Közben a tank életét lebonthatják és azt meg kell szerelni, viszont beülhetünk lövésznek a tetején lévő, viszonylag elhanyagolható fedezéket nyújtó székbe. A pályán elszórva szintén vannak letámasztott lőállások.

Jelenleg öt pályán lövöldözhetünk, és mindenhol más-más feladatok várnak ránk. A kialakításuk egész jól el van találva. Bár lehetne a kinézetük kicsit változatosabb. Akit bővebben érdekel az megtalálja a pályák listáját leírással a hivatalos oldalon. Szóval ezen a téren még van mit a játékba pakolni és remélhetőleg a jövőben rengeteg új pályával fog bővülni a felhozatal.

A harcosok listája már valamivel hosszabb, jelenleg kereken egy tucat katona közül választhatunk. Illetve kettő közül akiket kapunk és abból a háromból amikkel épp ingyenesen lehet játszani. A többit meg kell vennünk vagy valódi pénzért, vagy játékban szerzett kreditekért. Az új karakterek 9.99 euróba vagy 50000 kreditbe kerülnek a régebbiek 5.99 euróba vagy 30000 kreditbe. Ez a modell jól ismert már f2p játékokból.

A katonák nem csak külsejükben térnek el, más az életerejük, gyorsaságuk, harci erejük, van amelyik inkább a feladatokra koncentrál míg mások a támogató szerepet látják el. Minden karakternek vannak extra képességei, van aki dobhat elsősegély csomagot és éleszthet defibrillátorral, megint más pedig a lőszer utánpótlást tudja pótolni, de akad aki automata lövegtornyot tud telepíteni. A fegyverzetük is elég eltérő a kisebb smgktől a nagyobb mordályokon és shotgunokon át egészen a távcsöves puskákig van minden.

A katonáinkat ha megvettük egyetlen szett fegyvert kapnak, ami áll két lőfegyverből, és egy közelharci fegyverből. Ha viszont új fegyvereket akarunk szerezni kedvenc karakterünkhöz akkor bizony ládákat (bőröndöket) kell vennünk.

A jó hír az, hogy a fenti láda viszonylag olcsón beszerezhető még játékbeli kreditért is, egy darab ugyanis 1000 kreditbe kóstál. Persze ilyen ládákat kaphatunk játék közben is, ha szerencsénk van. A még jobb hír pedig, hogy itt nincsen kulcs amit meg kell vennünk valódi pénzért, hogy ezt kinyithassuk. A fenti képen látható, hogy a ládában található kártyákat hat csoportba lehet sorolni ritkaságuk szerint: ólom, vas, bronz, ezüst, arany és kobalt. A kártyák a karaktereinket erősíthetik tulajdonságokkal, az ólom egy fejlesztést ad, a vas kettőt, a bronz és annál fentebbi ritkaságú kártyák pedig hármat, az alap katonáknak nincs ilyen. Ezek a tulajdonságok elég eltérőek, más játékokban perkeknek nevezik őket és olyasfajta előnyöket adhatnak mint például, kevesebbet sebződünk robbanásoktól, vagy automata lövegtorony lassabban vesz minket észre stb. A kártyák megváltoztatják továbbá a katonánk kinézetét és fegyver festését is, nyilván a ritkább kártyákkal sokkal menőbben nézünk ki.

A kreditért megvehető dobozok mellett vannak elit ládák is. Ezeket csak pénzért tudjuk megvenni. Egy ládát megkapunk 5 euróért, egy ötös csomagot kapunk 19.99-ért, ha viszont igazi ládanyitogató fetisiszták vagyunk akkor tíz ládát is vehetünk 34.99 euróért. Ezek az árak elég borsosak, csíphetik is az ember szemét rendesen.

Egyébként vicces, hogy ha van egy tök ritka kártyád egy karakterhez azzal csak akkor tudsz játszani ha megvetted magát a karaktert is. Addig viszont csak nézegetheted, hogy milyen szép.

Annak az esélye, hogy ritkább cuccot kapjunk elég kevés. Alap ládák szinte majdnem mindig ólom kártyákat, az elit ládák pedig ezüstöt dobnak. Itt megnézhetitek az esélyeket. A ritka kártyák tényleg elég ritkák. De ha az ember menő akar lenni hát áldozni kell. Ráadásul a rendszer elég sűrűn dob duplikációkat.

De ne csüggedjen az sem akinek sok ugyanolyan kártyája van, mert be tudja őket cserélni! Ólom és vas kártyából hármat kell beáldoznunk, bronz és ezüst kártyából pedig négyet, hogy kapjunk egy egyel ritkább véletlen kártyát. Hogy melyik karakterhez legyen az a kártya azt szerencsére mi állíthatjuk be. A tranzakciónak van kreditben mért díja ami ritkaságtól függően egyre több, 500-tól egészen 4000-ig terjedhet.

Akinek nincs szerencséje az örülhet, mert szerencséje van. Vagyis ha a véletlen kártyákból nem jön az amit szeretnénk a boltban lehet venni kártyákat is. Igaz, hogy itt csak bronz kártyák vannak, viszont ezek is megvehetők játékbeli kreditért. Ráadásul nem csak egyesével vehetők meg, de 100000 kreditért kaphatunk 9 kártyából álló szettet egy adott katonához. Az egyedüli dolog amit csak pénzért tudunk megvenni azok a fejlődést elősegítő boosterek amik dulpa kredit bevételt biztosítanak nekünk egy adott időre. Igaz normál ládákból már bronzot is nyitni szinte csoda, de legalább nem kerülnek sok kreditbe.

Kreditet szerezni tudunk simán játékkal, egy meccs átlagban olyan 100-200 kredit. Szintlépésekért is jár a jutalom, bár ennek mértéke változó és nem is feltétlenül kredit jár érte. Van, hogy ládát kapunk, vagy lvl5 esetén hozzáférést a rangsorolt meccsekhez. De vannak állandóan megújuló küldetések is amikért olyan 500-1000 aranyat kaphatunk, szóval megéri azokra is figyelni.

Na most, hogy túl vagyunk a mocskos anyagiakon, már valószínűleg csak az olvassa tovább ezt a cikket akit mindezek nem riasztottak el.

Maga a játék szerintem egész jó, és szórakoztató. Persze mint sok más csapat alapú játéknál itt is probléma lehet, ha a csapat többi tagjának esze ágában sincs a feladatra koncentrálni. Viszont ha jók vagyunk akkor egyedül is aktívan tudjuk befolyásolni a történéseket. Főleg akkor ha a másik csapatban is akadnak gyenge láncszemek.

Minden meccs elején kiválaszthatunk három karaktert és a hozzájuk tartozó kártyákat amiket használni szeretnénk, és a játék közben ezeket tudjuk csak választani. Amelyik csapat össze tud beszélni már ennél a résznél az máris előnyben van. De végig nagyon fontos, hogy jól tudjanak a játékosok együttműködni.

A játék ugyanis díjazza a csapatmunkát. Meccs közben nem is jeleníti meg az ölések és a halálok számát. Egyedül azt, hogy mennyi pontot szereztünk. Pont pedig nyilván azokért a dolgokért jár amivel a csapatunkat győzelmét tudjuk előrevinni. Sőt, ha Rambóként előre rohanunk még levonás is jár. Pontokak pedig egész elenyésző része származik a megölt ellenfelekből. Orvosként főleg arra kell koncentrálnunk, hogy a csapatot életben tartsuk és mindegy más katona esetén megvan mindenkinek a feladata. Éleszteni egyébként bárki tud, ha földön fetrengő csapattársat lát, de lényegesen gyorsabb egy defibrillátorral felszedni valakit medikként. Azon túl pedig, hogy jobb a csapatnak ha sok pontot szerzünk nekünk is jó, mert a végén ebből lesz tapasztalati pont és szintlépés ami pedig új jutalmakkal jár.

Ha valakit lelőnek a játéktéren az nem hal meg teljesen, ki kell végezni, mindaddig pedig bárki felvakarhatja. Kivégezni a legkönnyebben közelharci fegyverrel lehet, de távolról is megoldható ha még pumpálunk egy kis ólmot a célszemélybe. Az újraéledés hullámokban történik, így némileg ad egy ritmust a játéknak. Az életek száma nem számít, egyedül az óra ellen kell dolgoznunk, mert ha letelik az adott feladatra szánt idő, akkor a másik csapat nyert.

Játékmódokat tekintve legsoványabb a választék. Jelenleg van az objective játékmód ahol ugye a sorba rakott feladatokat kell teljesítenünk és egy shopwatch alnévre hallgató mód ami ugyanez, csak az idő mellett a másik csapat idejét is le kell nyomnunk. Egy meccs után csere van és védőkből támadók lesznek támadókból pedig védők.

Sztoriról mint olyan nem nagyon beszélhetünk. A legkisebb mértékben sem találtam nyomát annak, hogy bármi hasonló is lenne. Persze lehet van valami háttérsztori, de aki kíváncsi rá annak utána kell járnia. A játék csak és kizárólag online lövöldözésre van kitalálva. Mély történetre váró játékosoknak máshol kell keresgélniük!

Maga a játék grafikája cseppet kopottas. Már játék indításnál is egy Dx9-es fejléccel ellátott ablak ugrik fel és ez bizony látjuk a konkrét játék közben is. Nem mondanám kifejezetten rondának, mondjuk úgy, hogy ebből a szintből a fejlesztők kihozták a maximumot (még így is fényévekkel jobb mint ahogy anno a Brink indult).

Ha már megint szóba került a Brink érdekes, hogy ott teljesen testreszabhatók voltak a karakterek. Az a modell tökéletes lett volna egy f2p játéknak és pont ez az amit ide nem raktak bele. Persze ez a mostani megoldás sem rossz.

Azért szerintem a játék üzleti modellje viszonylag fair módon lett megcsinálva. Bőven ad fejlődési lehetőséget azoknak a játékosoknak is akik nem akarnak pénzt pumpálni bele. Mert csak azzal, hogy játszanak folyamatosan tudják fejleszteni a karaktereiket és újakat vásárolni. Vagyis ha a pénztárcáddal nem akarsz beszállni akkor fizetsz a belefordított időddel és szerintem ez a jól működő free to play játékok alapja.

Szóval aki még nem játszott vele annak ideje kipróbálni (főleg azért mert a béta játékosok kapnak egy menő Obsidian ritkaságú kártyát, annyira ritka, hogy benne sem volt a felsorolásban ez a típus)! Jó lövöldözést mindenkinek!

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »