GAMERnapló

Keresés
Call of Duty: Ghosts - Shit Edition - 2013. november 26.

A Call of Duty legújabb része amelyet Ghosts alcímmel láttak el, november 5.-én jelent meg és már november 5.-én bele is vetettem volna magam a multiplayerbe. Előtöltöttem steamen és egy-két órával a megjelenés után már indítottam is. Tervbe volt ugyanis véve, hogy írok róla minél hamarabb egy kis élménybeszámolót. A terv kicsit megcsúszott és az élménybeszámolós dolog sem fog még összejönni, de úgy döntöttem nem halogatom tovább és leírom hogy is megy ez az új COD.

Kezdjük azzal, hogy sokan felháborodtak azon, hogy 6 Giga ramot kért a játék, ha valakinek ez nem volt meg egy hibaüzenetet kapott csupán miszerint ne is próbálkozzon! Engem ez a probléma nem érintett 8 Giga ram elég neki. Persze hamar jöttek is a hírek, hogy a játék valójában 3 Gigánál többet fizikailag nem is használ. Meg is jelentek hozzá ramfix-ek amikkel működőképessé lehetett tenni a játékot 6 Giga ram alatt is. Egy updateben ezt azóta kijavították és már 4 is elég neki.

A másik vicces dolog, hogy Dx11-es videokártya nélkül szintén nem hajlandó futni. Nekem is vannak ismerőseim akik direkt ezért újítottak be új kártyát a gépükbe és neten is olvastam hasonlókat. Még egy meglepő dolog, hogy alapból 40 Giga helyen terpeszkedik el a gépen. Röviden szólva egy COD-al sem volt még ennyi probléma ami a gépigényt illeti.

Na de ezek után az ember már azt gondolná, hogy ha már így megszabják, hogy mi az a minimum amin a játék nagy kegyesen hajlandó eldöcögni akkor kapunk némi látványt. Bár tagadhatatlan, hogy látszik némi próbálkozás (a Stonehaven pálya szerintem egész tűrhetően néz ki) de azt kell mondjam, hogy még mindig botrányosan ronda a játék.

Bár sem a ram probléma, sem a Dx11-es videokártya probléma engem nem érintett és 40 giga hely is bőven volt a gépemen mégsem mondhatnám, hogy kiadás óta tudtam volna játszani.

Először leírnám a gépem néhány főbb paraméterét:
CPU: i7-2600 3.4 Ghz
GPU: 2 db Ati Radeon HD 6970 @ Crossfire
RAM: 8GB

Na most ezekkel a paraméterekkel rendelkező gépen bőven el kéne futnia a játéknak. Eddig semmilyen más program nem okozott neki különösebb gondot. Még a Bf4-et is ultra beállításokon viszi gond nélkül olyan 60-80 fps-el. Ezzel szemben az új COD az előbb említett játékhoz képest bitang ronda és az amúgy 30-40 fps néha leesik húszra. Emellett pedig olyan masszív akadások vannak a multiplayerben, hogy az már borzalom. Még a menü is laggol amit állítólag a nagy friendlistnek lehet köszönni mert valamiért úgy gondolták jó ötlet, hogy ha minden ismerős COD profilja ott figyel a háttérben függetlenül attól, hogy megvan e neki az adott játék vagy sem.

De visszatérve a gép specifikációra nem csak én szenvedek a játék kiadása óta ilyen problémákkal. A steam közösségi fórumain napjában több új bejegyzés jelenik meg miszerint az enyémnél jóval erősebb gépeken játszhatatlan a játék. Masszív fps droppok és folyamatos lagok, akadások. Ráadásul mindemellett maga a játék nem néz ki valami jól.

Persze próbálkoztam én is mindennel, drivert és patch-et várva. Pont ma jött ki egy frissítés amit még reménykedve töltöttem le, de a problémák még mindig megvannak. A neten rengeteg javaslat jelent meg hogy lehet a játékot némileg játszhatóvá varázsolni és végigzongoráztam rengeteg voodoo praktikát, hátha valamelyik segít, de egy sem vált be.

A játék beállításaival sem lehet mit kezdeni. Ilyen kinézet mellett is ugyanúgy akad a játék:

Itt nem olyan akadásokra kell gondolni, hogy néha be-beröcög, hanem konkrétan masszív fps drop van az egész játék alatt, és nemhogy célozni, de olykor egy ajtónyíláson átmenni is komoly kihívást jelent.

Egyébként a nagy gépigény ellenére a játék azoknál fut viszonylag normálisan akiknek némileg gyengébb konfigurációjuk van. Legalábbis ez derül ki a fórumok hozzászólásaiból. Ez igazából érthető is hiszen nyilvánvalóan egy szaru összekalapált konzol portot kaptak a pc-sek. Ahol a fejlesztést a szar portra ráhúzott Dx11-es effektek jelentették.

Ahogy az elején írtam a játék 5.-én jelent meg és most van 26. Ennyi idő alatt az Infinity Ward képtelen volt kiadni egy olyan javítást ami, ha nem is oldana meg minden problémát, de legalább játszható szintre hozta volna a játékot. A játékot ami steam-en megvásárolva egy 60 eurós (18 ezer Forint!!!), tripla A kategóriás alkotás. Persze lehet mondani, hogy az IW már nem az ami régen volt hisz a fejlesztő csapat nagy része már ki lett penderítve és lehetne őket azzal is mentegetni, hogy az új konzolgeneráció is ott van a nyakukon, de ami itt folyik arra egyszerűen nem lehetnek ezek a mentségek. Én még azért mindig reménykedek abban, hogy kijön végre egy olyan javítás a játékoz, hogy érdemes legyen elindítani ezt a hulladékot. Bár akkor sem lesz felhőtlen az öröm, hiszen a fórumokon a másik visszatérő probléma a cheaterek áradata, mert bár a Black Ops 2-ben elvétve lehetett velük találkozni (vagy egyáltalán nem). Itt most megint nyüzsögnek, ahogy anno az MW3-ban.

Eközben pedig sem az Activision sem pedig az Infinity Ward nem reagál szinte semmit a pc-sek felé. Minden érdemleges információt szinte a felhasználók osztanak meg és úgy kell őket összevadászni. A support mindemellett csapnivaló, csak két példát említenék meg. Az egyik, hogy egy twitteren történő megjegyzésük szerint pc-re nem készül patch a közeljövőben. Ők valahogy úgy érzik minden rendben. Persze erre a nyilatkozatra rá 1-2 nappal kijött az első update. Ez ugyan valóban nem javított szinte semmit, kivéve a fent említett 6 Giga kötelező ram problémáját. A másik eset ami szöget ütött a fejembe az az volt mikor megkérdezte valaki egy supportostól, hogy mikor lesz a játéknak crossfire támogatása. Sajnos a supportosnak fogalma sincs volt arról, hogy mi az a crossfire így a beszélgetésnek hamar vége lett.

Így röviden ennyit tudtam elmesélni a témáról. Sokan vannak akik elégedetlenek a szar pc-s verzió és a cheaterek miatt és "refund" témában is naponta születnek fórumok steamen. Ismerősöm aki tudott vele keveset játszani annyit mondott róla, hogy szinte csak TDM-ben találni embert játékra. Én nem is nagyon próbálkoztam más játékmóddal mert csak azért léptem be, hogy a beállításokon szöszöljek és teszteljem hátha valahogy hajlandó normálisan futni, de hiába.

Én mindenesetre még reménykedem benne, hogy egy napon játszható lesz.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Risk of Rain 2Risk of Rain 2 (4.5 óra / 6.2 óra)

The Mean Greens - Plastic WarfareThe Mean Greens - Plastic Warfare (3.8 óra / 21 óra)

Contractors VRContractors VR (0.6 óra / 34 óra)

Gotham City Impostors: Free To PlayGotham City Impostors: Free To Play (0.3 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »