GAMERnapló

Keresés
Nexus 7 a gyarkorlatban - 2013. szeptember 22.

Nos, már egy ideje tervezgetem tablet beszerzését, de eddig a borsos ár és az, hogy igazán nincs rá szükségem visszatartottak. Egészen eddig ugyanis az Asus és a Google kiadott idén is egy Nexus 7 tabletet aminél a "baráti" ár viszonylag erős teljesítménnyel társult. Úgyhogy nem sok kellett hozzá és meggyőztem magam arról, hogy nekem kell egy ilyen. Hogy miért? Csak.

Lévén, hogy iPhone telefonom van és eddig nem volt túl sok élményem Android rendszerekkel kapcsolatban ezért most sok pozitív dolog nem is igazán a Nexus 7 érdeme lesz, hanem magáé a rendszeré.

Magát az eszközt nem kívánom összehasonlítani egy iPad-el, hogy melyiken lehet jobban hagymát szeletelni stb. Egyrészt azért mert nincs birtokomban iPad, másrészt ilyen videókkal már roskadásig tele az internet és inkább a saját élményeimet szeretném leírni.

De akkor nézzük is először a rendszert!

Az iOS után, ahol a felhasználó elég erősen le van korlátozva a saját készüléke feletti kontrollban elég fura volt az a szabadság amit egy Android rendszer ad. Az egyik legnagyobb különbség, hogy míg iOS-en minden appnak egy saját kis könyvtára van amihez hozzáfér addig androidon egy közös tárhely van amit bármelyik program elér.

Na de mit jelent ez a gyakorlatban? Csupán azt, hogy mondjuk iPhone-on van például egy ftp alkalmazásod amin keresztül letöltesz akár egy pdf filet. A filet nem tudod megnyitni, ha csak nincs az ftp progiba beépítve egy erre alkalmas funkció. Többnyire ezeket bele is építik, de ezek elég fapadosak szoktak lenni. De nyilván az ember egy pdf filet szívesebben nyit meg egy olyan programmal ami kifejezetten ezért lett megírva. Persze sok programnál már iOS alatt is rájöttek, hogy ez így nem a legjobb megoldás és néha a program megnyitásnál felajánlja, hogy akkor válasszuk ki mivel is szeretnénk azt megnyitni. Persze csak akkor ha ezt a programozók így írták meg. Maga a file persze marad az app saját kis könyvtárában.

Ezzel szemben androidon ha letöltesz valamit az egy minden program által elérhető tárhelyre kerül. Ha pedig meg akarsz nyitni egy filet akkor pedig szabadon választhatsz azok közül a programok közül amit használni szeretnél. Ez pedig rengeteg lehetőséget rejt magában.

Nézzünk egy másik példát! A Nexus-on böngészünk a gyári youtube alkalmazással a videók között és meg akarunk nézni egy videót. Teszem azt van egy DLNA képes tv a nappaliban ami egy hálózatra van kötve a táblával. A tableten rábökünk a videónál lévő megosztás gombra és kiválasztjuk a semperVidLinks alkalmazást, ami aztán továbbdobja a videó elérését a BubbleUPnP programnak. Ha itt még nincs beállítva, hogy a tv-re küldje az adatfolyamot akkor beállítjuk és rányomunk a play gombra!

Lehet ez így leírva bonyolultnak hangzik, de a gyakorlatban csak pár bökés a tableten. Ráadásul ahonnan a folyamat indul az egy teljesen természetes állapot, böngészünk a youtube-on.

Ezt persze nem csak youtube videókkal, hanem bármilyen médiával megtehetjük ami a Nexuson van, lehet az kép, film, vagy zene. Full hd-s videókat is akadás nélkül küld wifin keresztül helyi hálózatba.

Játékok

Ha már erős vas akkor nyilván játszani is lehet rajta, mi több kötelező. A youtube tele van az olyan "tutorial" videókkal ahol kontrollert kapcsolnak a Nexus 7-re. Ezek a videók nevetségesek, hiszen nem kell különösebb instrukció ahhoz, hogy vegyen az ember egy OTG kábelt, bedugja a táblagéppbe, arra rádugja a kontrollert és ennyi. A rendszer automatikusan felismeri és működik. Hasonlóan egy sima usb-s billentyűzetet. A telefon felismeri mint beviteli eszközt, még a típusát is szépen kiírja nekünk és beállíthatjuk, hogy magyar kiosztással szeretnénk használni.

Az OTG kábellel csatlakoztathatunk az eszközhöz usbs adattárolókat is, sajnos erről nem tudok nyilatkozni, mert nekem nem működött. Hozzászólásokban írták, hogy egyes OTG kábelekkel nem megy ez a varázslat, amint lesz lehetőségem kipróbálom egy másikkal is.

PS3 kontroller esetén van lehetőség bluetooth-on keresztüli használatra, ehhez viszont már rootolni kell a Nexust. Ha viszont rootolva van akkor csak a Sixaxis Controller programra van szükségünk és mehet is a buli. OTG kábelen csatlakoztatva a kontrollert párosíthatjuk a tablethez és onnantól kezdve vezeték nélkül is megy a móka. Itt én némi nehézségbe ütköztem, mivel az OTG kábelen keresztül ugyan felismerte a kontrollert, de párosítani nem sikerült. Így PC-n a SixaxisPairTool segítségével kellett beállítani a kontrolleren a tablet bluetooth id-ját. Ezt egészen addig nem kell megismételni amíg a kontrollert nem párosítjuk más eszközhöz.

Persze nem minden játék támogatja a kontrollert, viszont betanítható, hogy a tapicskolást szimulálja le, így kis türelemmel bármit be lehet állítani.

A kipróbált játékok közül a Dead Trigger volt a legjobban irányítható kontroller segítségével, és ez is nézett ki a legjobban. Ha az alap kontroller beállítás nem felel meg a játékon belül ezt át is lehet állítani.

Kipróbáltam a SHADOWGUN: DeadZone tps-t is, ami szintén támogatta a kontrollert. Azért még így is ledaráltak.

Persze ha már gaming akkor én sem hagyhattam ki a Real Raceing 3-at. Ami remekül futott a táblán, de valahogy nem az én játékom. A kontrollert sajnos nem támogatta, de hát a kormányzás itt remekül meg van oldva a tábla mozgatásával úgyhogy nagy szükség nincs is rá.

Végül de nem utolsó sorban egy régi DOS-os játékot a WWF WrestleMania: The Arcade Game-et pakoltam még fel rá amit a Dosbox Turbo app segítségével futtattam és ps3 komtrollerrel irányítottam. Nagy élmény volt egy ilyen régi kedvencet így játszani. Valószínűleg pakolok még fel rá pár régi gyöngyszemet.

A teljesség igénye nélkül egyenlőre ennyit terveztem leírni. Persze kipróbáltam még több játékot is és még ki is fogok sokat, de folytathatnám a leírást naphosszat és nem érnék a végére. Ha valakinek kérdése van azt lent intézheti. Esetleg játéktippeket is szívesen várok.

Sokaknak talán hiányozhatott a leírásból a sok unalmas technikai adat, de én inkább használati oldalról szerettem volna megközelíteni a témát és nem száraz adatok közlésével. Persze még sok csodát lehet művelni az eszközzel, és akár várom az ötleteket, hogy ti milyen helyzet elé állítanátok a kütyüt. Ha érdekes lesz az ötlet akkor megnézem, hogy hogy lehet megoldani és akár cikkben is ismertetem mire jutottam.

Összegzés

Összegzésképpen annyit mondanék, hogy egy meglepően kicsi és ennek ellenére baromi erős eszköz az új Nexus 7 ami az android rendszernek és annak nyitottságának köszönhetően tele van lehetőségekkel.

A Nexus 7 háttere egy kunkka művésznévre hallgató által készített dota 2 artwork amit itt megtalálhattok.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Contractors VRContractors VR (4.8 óra / 28 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »