GAMERnapló

Keresés
Brothers - The tale of two sons - 2014. január 04.

Ha egy szóval kéne a játékot jellemeznem azt mondanám, hogy döbbenetes. Mikor már az ember azt hiszi, hogy nem nagyon lehet újat mutatni a játékiparban akkor jön egy ilyen cím és mind játékmechanikai szempontból, mind történetmesélésből olyat tesz le az asztalra, amit egész végig tátott szájjal bámulunk és miután véget ért mély nyomot hagy bennünk.

Az első érdekesség amibe az ember belefut az az irányítás. Pc-n is erősen javallott kontroller használata, bár billentyűzettel is lehet irányítani, és ha nincs más az is megteszi, de annyira én sem ajánlanám. Az egyik testvért az egyik analóg karral irányíthatjuk a másik testvért a másikkal. Ezen felül pedig mindkettejükhöz van egyetlen gomb amivel az adott helyzettől függően lépnek interakcióba, vagyis csinálnak valamit (húznak meg karokat, kapaszkodnak meg sziklapárkányon stb.). Ez a fajta irányítás az elején picit szokatlan, de tökéletesen működik.

Magáról a konkrét történetről nem mondanék sokat, hisz az egész élmény akkor teljes ha minden eseményre magunk csodálkozunk, ez is növeli a beleélést a történetbe. Azért annyit elárulok, hogy a kalandok oka, hogy a testvérek apja beteg és az orvos csakis egy messzi fánál fellelhető csodaszerrel tudja őt meggyógyítani. Ezzel indul a mese.

Nem véletlenül írtam, hogy mese, mert az egész játék olyan látványvilággal rendelkezik amit nem sok alkotás mondhat magáénak. Egy komplett mesevilágba csöppenünk bele, ami a mi szempontunkból teljesen lineáris, de mégis úgy van megalkotva, hogy ez nem annyira érezhető. Egy élő, lélegző világ veszi körbe a történetet és tőlünk függetlenül történnek az események, olyan események amiről nem tudhatunk túl sokat, de látható nyomain keresztül visz az utunk.

Ez az út pedig sokszor nagyon komor. Az előbb említett történések ugyanis nem épp tündérmesébe illőek. A meseszerű környezet ugyanis sokszor fest le borzasztóan szomorú dolgokat ahol az embernek összeszorul a torka, a folyó sem véletlenül színeződött vörösre.

A két fiú karaktere elég eltérő, az idősebbik korából is adódóan felelősségteljesebb és fizikumát tekintve is erősebb. Míg a kisebbik mindenben a játékot látja, kis termetének köszönhetően pedig olyan helyekre is be tud jutni ahova testvére nem, úszni pedig nem tud így egyes részeknél testvérére kell hagyatkoznia. A két fiú különbözőségére épülnek a játék logikai feladatai, amiket együtt tudnak csak megoldani. Ezek nem mondhatók túl bonyolultnak, mondhatnám azt is, hogy szinte saját magukat oldják meg. Bár sokszor visszatérnek ugyanazok, mint például falakon mászkálás, karok meghúzása és így tovább, mégsem mondhatnám egyhangúnak vagy unalmasnak az egészet. Mert a környezet és a feladatok váltakozó variálása, és a cél színessé teszi. Sosem válik unalmassá. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a játék nem büntet. Nincsenek idegesítő részek aminek neki kell futni sokadjára is, egyszerűen csak megy a történet folyamatosan és mi vele haladunk. Ennek ellenére a veszélyeket rejtő táj és a sajátos irányítás miatt mégis izgalmas haladni a két fiúval, hiszen egy platformon való lógás vagy mászás közben szorítanunk kell a gombot, hogy ne essen a mélybe egyikük sem. Majd a gombot amit eddig szorítottunk jó időpontban kell elengednünk és megint jó időpontban szorítanunk ismét.

A Brothers fő ereje az, hogy érzésekkel van tele amiket egy az egyben képes átadni. Ez által, és a lenyűgöző képi világnak köszönhetően, annak ellenére, hogy a narráció egy kitalált nyelv, és nem értünk egy kukkot sem abból ha valaki mond valamit, mégis minden tökéletesen világos, szavak nélkül.

Facebook

GAMERnapló

Játékokról szubjektíven.

Cikkek

PWND
2018-04-14
PWND

Újabb hero shooter. Ingyenesen, a jobbik fajtából.

részletek ›

Én és a VR
2018-01-13
Én és a VR

Régóta tervezem egy hosszabb cikk írását a virtal reality, avagy a virtuális valóság és az Oculus Rift kapcsán. Nézzük hogy is áll most a helyzet!

részletek ›

Atomega
2017-09-24
Atomega

A Ubisoft bejelentett hirtelen egy multiplayer shootert csak úgy a semmiből. Nézzük meg milyen lett!

részletek ›

Playerunknown's Battlegrounds - earyl access
2017-03-28
Playerunknown's Battlegrounds - earyl access

A ma népszerű battle royale játékok új szereplője berobbant és maga mögé utasít mindenkit!

részletek ›

Titanfall 2
2016-11-02
Titanfall 2

Ismét tonnányi fémszörnyek hullanak az égből. Jó ez nekünk? Igen!

részletek ›

Toxikk
2016-09-14
Toxikk

A héten kilépett a  Toxikk a korai hozzáféréses játékok sorából. Jól csinálta? Jól csinálta.

részletek ›

Összes cikk ›

Steamen játszom

Stick Fight: The GameStick Fight: The Game (1.5 óra / 24 óra)

Duck GameDuck Game (0.9 óra / 41 óra)

ajánlott oldalak: klikkplay.hu  |  gamechannel.hu  |  gamekapocs.hu  |  otherworld.hu  |  gamers.hu  |  gamestar.hu  |  gameteve.hu  |  www.gamer365.hu  |  konnektor.org
© Sziráki Gábor - GAMERnaplo.hu 2013 - 2017 Minden jog fenntartva

BEJELENTKEZÉS

e-mail:

jelszó:
Elfelejtett jelszó »